sobota, 29 marca 2014

Kokosanki, czyli takie małe i takie pyszne
18:17

Kokosanki, czyli takie małe i takie pyszne


Hej !

Dziś mam dla was przepis na kokosanki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a zarazem pyszne.
Uwielbiam jest za to, że przy dobrym wypieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.



Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej





Na sam początek rozpuszczamy masło w małym rondelku, gdy masło będzie już całkowicie płynne dodajemy cukier cały czas mieszając. Na małym ogniu podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Następnie możemy dodać mleko jest masa jest bardzo gęsta, lecz nie trzeba. Do tego dodajemy wiórki, masa będzie wtedy gotowa do odstawienia i wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno, a na końcu dodajemy do nich mąkę. Gdy nasza masa w rondelku będzie już chłodniejsza ( nie trzeba czekać do całkowitego wystygnięcia) łączymy ją z ubitymi białkami.
Teraz wystarczy ułożyć łyżką okrągłe kulki na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnia na 180 stopni na 15-20 min. 

Bardzo proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu kokosanki, nie pozostaje mi nic innego tylko życzyć smacznego ! :)